
Správna hrubosť mletia pre espresso aj alternatívu
Správne namletá káva je základ. O výsledku rozhoduje ako pri espresse, tak aj pri alternatívnych metódach prípravy kávy. Napríklad do pákového kávovaru sa hodí iná hrubosť ako do drippera – bohužiaľ neexistuje žiadne univerzálne mletie. Nastavená hrubosť mletia v kombinácii s časom extrakcie a množstvom kávy rozhodne o chuti pripraveného nápoja. V tomto článku nájdete základný prehľad odporúčaných hrubostí mletia, od ktorých sa počas prípravy svojej obľúbenej kávy môžete odraziť.
Čo spôsob prípravy kávy, to iná hrubosť mletia. A aby to mal barista ešte o niečo zložitejšie, tak musí individuálne ladiť mlynček a nájsť ideálny stupeň hrubosti aj pri každej zmene druhu kávy. Každá káva má totiž inú hustotu, a tak jej voda pri extrakcii môže pretekať rôznou rýchlosťou. Ak voda pretečie kávou príliš rýchlo, potom je potrebné hrubosť mletia zjemniť. Naopak, ak trvá extrakcia príliš dlho a voda preteká kávou pomaly, potom je nutné zvoliť hrubšie mletie.
Všeobecne platí, že čím je praženie kávy svetlejšie, tým jemnejšie mletie budete musieť pre daný typ prípravy kávy zvoliť.
Bez správneho mlynčeka sa nezaobídete
Či už budete pripravovať kávu na filter alebo pre espresso, určite budete potrebovať kvalitný mlynček, ktorý kávové zrná namelia rovnomerne. Vždy voľte mlynčeky s mlecími kameňmi, nie s nožmi, ktoré kávu iba nasekajú na rôzne veľké kúsky. U mlynčekov s nožmi tiež nemáte možnosť nastavovať hrubosť mletia, ktorá je alfou a omegou tohto článku.
Pri nekvalitných mlynčekoch sa tiež často môžete stretávať s produkciou väčšieho množstva kávového prachu, ktorý počas prípravy prejde filtrom spoločne s vodou a pripravenú kávu dokáže úplne pokaziť.
Tušíte, že váš starý mlynček na kávu bude potrebné vymeniť za nový? Pred nákupom si dajte pozor, na čo si dať pri mlynčeku pozor a pozrite sa na náš článok: Ako vybrať mlynček na espresso.

Príprava tureckej kávy
Príprava kávy v džezve vyžaduje zo všetkých metód najjemnejšiu hrubosť. Cieľom je, aby si kávová usadenina počas prípravy sadla na dno nádoby. Namletá káva sa v tomto prípade konzistenciou veľmi podobá jemnému práškovému cukru.


Odporúčaná hrubosť pre espresso
U espressa je nastavenie optimálnej hrubosti úplne zásadné. Káva sa melie o trochu hrubšie ako pre džezvu, ale mletie je stále dosť jemné. Výsledok trochu pripomína polohrubú múku.
Pri hľadaní ideálneho stupňa hrubosti sa barista orientuje hlavne podľa času extrakcie. V prípade klasického tmavšieho praženia by malo espresso natiecť do šálky počas 20–30 sekúnd (pri svetlom pražení sa čas môže predĺžiť až na 40 sekúnd). Ak vyteká káva z kávovaru príliš rýchlo, potom je potrebné zjemniť mletie. Pokiaľ je extrakcia pomalá, alebo dokonca espresso z páky len kvapká, je nutné zvoliť hrubšie mletie.
Ideálne množstvo kávy na jednu porciu je 7–10 g. S receptúrou (čas extrakcie, hrubosť mletia, množstvo kávy) sa dá v rámci stanovených hodnôt vyhrať a docieliť takú chuť, ktorá vám najviac vyhovuje.


Mletie do moka kanvičky
Moka kanvička potrebuje zlatú strednú cestu – teda stredne hrubé mletie. Namletá káva sa podobá hrubej múke.
Strieka hotová káva z vrchnej časti moka kanvičky všade okolo, namiesto aby pomaly, pravidelne vytekala? Potom ste pravdepodobne zvolili nesprávnu hrubosť mletia. Moka kanvička vám to dá týmto spôsobom veľmi rýchlo najavo.


Filtrovaná káva - dripper, chemex
Na prípravu filtrovanej kávy sa hodí hrubšie mletie – čiastočky namletej kávy si môžete predstaviť ako zrnká krupicového cukru.
Aj pri filtrovanej káve je cieľom dosiahnutia optimálneho času extrakcie a lahodnej chuti kávy. V tomto prípade sa káva do vody lúhuje dlhšie ako pri espresse. Ak je však extrakcia príliš dlhá, káva bude preextrahovaná a nebude dobre chutiť – to je znamenie, že nabudúce musíte zvoliť hrubšie mletie. Pokiaľ je ale mletie príliš hrubé a voda kávou prechádza veľmi rýchlo, nestačí sa chuť zŕn do vody dostatočne vylúhovať a pripravený nápoj bude mať vodovú a mdlú chuť.
Hľadáte dobrý a súčasne aj jednoduchý recept na skvelú filtrovanú kávu? V článku: Filtrovaná káva a jej príprava vás prevedieme jej prípravou krok za krokom.


Mletie pre french press
French press vyžaduje veľmi hrubé mletie, aby sa čiastočky namletej kávy nedostávali cez sitko do pripraveného nápoja. Kúsky zrniek plávajúce v káve totiž dokážu celý kávový zážitok úplne pokaziť.


Ideálna hrubosť na prípravu cold brew coffee
Chcete si v lete pripraviť obľúbené cold brew coffee – teda kávu lúhovanú za studena?
Ako na prípravu tejto fantastickej sviežej kávy v domácich podmienkach vám poradíme v článku: Cold Brew Coffee – ľadová káva novej generácie Je to ľahké a výsledok stojí naozaj za to!
Potrebujete poradiť s prípravou kávy alebo s výberom vhodného príslušenstva? Neváhajte sa na nás obrátiť.