
Filtrovaná káva a její príprava
Filtrovaná káva patrí medzi najobľúbenejšie metódy, ako do šálky vyextrahovať to najlepšie z kávových zŕn. Oproti espressu sa v nej jednotlivé chute prejavujú menej výrazným spôsobom. Najmä acidita (kyslosť) je jemnejšia, a preto sú „na filter“ vhodné skôr svetlejšie pražené, ovocnejšie kávy. V šálke si tak môžete viac užiť ich pôvodný bohatý chuťový profil, ktorý zrná získali kombináciou odrody, spôsobu pestovania a spracovania. Dobre pripravená filtrovaná káva ponúka komplexnú, jemnú a čistú chuť, ktorá je príjemná na každodenné popíjanie.
Zdravotné benefity filtrovanej kávy
O tom, že kávové zrná obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok, sme napísali už v článku „Káva a zdravie“. Filtrovaná káva má ale ešte navyše niekoľko bonusových výhod, ktoré stoja za to spomenúť.
Ak barista na prípravu kávy používa kvalitný papierový filter, dokáže z kávy zachytiť diterpény kafestol a kahweol – látky, ktoré môžu prispievať k vyššej hladine LDL cholesterolu. Na druhú stranu je ale nutné spomenúť, že aj diterpény nemusia byť vždy nutne škodlivé: napríklad cafestol pomáha znižovať riziko vzniku diabetu druhého stupňa. S účinkami kávy na zdravie to tak nikdy nie je čiernobiele. Záleží najmä na celkovom zdravotnom stave každého človeka.
Ako sme už spomenuli v úvode – na prípravu filtrovanej kávy sa hodia svetlo upražené zrná. Vďaka tomu, že káva v prážičke nestrávi toľko času, nezahreje sa na takú vysokú teplotu, a preto si uchová viac minerálov, vitamínov a ďalších telu prospešných látok.

Ako vybrať dripper na kávu
Drippery sú dnes dostupné v rôznych prevedeniach – môžu sa líšiť tvarom, veľkosťou i použitým materiálom.
Medzi najobľúbenejšie patria kónické drippery. Bežne sa dá ale stretnúť aj s drippermi v tvare klinu alebo s modelmi, ktoré majú ploché dno. Tvar drippera odporúčame vyberať aj podľa toho, či do neho ľahko zoženiete filtre.
Materiálom dominuje sklo, keramika, plast alebo kov. Tu záleží hlavne na osobných preferenciách každého baristu - každý materiál má totiž svoje pre a proti. Plastové drippery sú ľahké, odolné a podporujú stabilnú extrakciu tým, že odvádzajú najmenej tepla počas prípravy. Nie každý však preferuje plastový riad. Sklo, kov aj keramika dobre vyzerajú a ľahko sa čistia, ale oproti plastovým dripperom odvádzajú viac tepla z nápoja (najviac sa to samozrejme týka dripperov z kovu). Na sklenené drippery je navyše potrebné dávať pozor počas cestovania, môžu sa totiž ľahko rozbiť.

Okrem drippera je dôležitý tiež kvalitný filter. Môžete použiť papierový, ktorý dobre zachytí všetky drobné čiastočky kávy a oleja – pripravený nápoj dostane čistú chuť a ľahšie telo.
Predtým boli tiež veľmi bežné látkové filtre, ale dnes sa už toľko nepoužívajú. Stále sa však dajú zohnať. Ak sa rozhodnete pre látkový filter, môžete očakávať kávu s trochu plnším telom, ale počítajte aj s dlhšou a zložitejšou údržbou a čistením filtra.
Ak sa chcete vyhnúť filtrom na jedno použitie, dobrou voľbou bude kovový filter. Ten síce nezachytí tak precízne všetky drobné čiastočky a kávové oleje, ale ľahko sa udržuje a dlho vám vydrží. Káva z kovového filtra má plnšiu a výraznejšiu chuť.

Príslušenstvo na prípravu filtrovanej kávy
Príprava kávy pomocou drippera je veľmi jednoduchá. Okrem neho už budete potrebovať iba skvelú kávu, chutnú vodu (najlepšie prefiltrovanú) a vašu obľúbenú šálku. Pokiaľ ale chcete docieliť naozaj dokonalý výsledok, odporúčame zaobstarať ešte ďalšie základné baristické vybavenie: rýchlovarnú kanvicu s husím krkom, ktorý zaistí veľmi presné dávkovanie vody na pomletú kávu, a kvalitnú baristickú váhu s časovačom a presnosťou na desatinu gramu. Samozrejmosťou je dobrý mlynček, či už ručný alebo elektrický, ktorý je vhodný na mletie na filter.

Príprava filtrovanej kávy
Tu vám predstavíme jednoduchý recept na filtrovanú kávu, od ktorého sa môžete ľahko odraziť. Časom si postup môžete upraviť podľa seba tak, aby pripravená káva chutila presne podľa vášho gusta.
Na strednú veľkosť drippera (02) odporúčame začať s 20 g kávy a 320 g vody. To zodpovedá dobre vyváženému pomeru kávy voči vode 1:16. Pre jemnejšiu a ľahšiu kávu je možné zvoliť pomer 1:17 alebo 1:18. Naopak pre intenzívnejšiu a plnšiu chuť môžete znížiť množstvo vody na 1:15 alebo dokonca až na 1:14.
Začnite tým, že si dáte ohriať vodu. Medzitým si pomeľte kávu. Odporúčame zvoliť strednú až stredne jemnú hrubosť mletia – konzistencia namletej kávy by mala zodpovedať kuchynskej soli či cukru krupica. Že ste zvolili správny stupeň hrubosti spoznáte podľa toho, že voda cez kávu bude prekvapkávať zhruba 2 až 3 minúty.
Dripper umiestnite na šálku a vložte do nej filter. Pred samotným lúhovaním kávy najskôr filter prepláchnite ohriatou vodou – zbavíte ho tým papierovej chuti a tiež zahrejete nádobu aj dripper. Vodu potom z šálky vylejte.
Šálku spoločne s dripperom umiestnite na váhu. Do prepláchnutého filtra nasypte pomletú kávu a poklepaním ju vo filtri vyrovnajte. Kávu najskôr zalejte menším množstvom vody, ktorá by mala mať ideálnu teplotu 90-96 °C, a pritom začnite merať čas. Množstvo vody by malo zodpovedať trojnásobnému množstvu kávy – v tomto prípade teda použite 60 g vody (3x20 g). Táto fáza sa nazýva blooming (kvitnutie kávy) a jej cieľom je v krátkom čase namočiť všetku kávu. Môžete si pomôcť tak, že vzniknutú kávovú „kašu“ krátko premiešate pomocou miešadla či lyžičky. Na hladine kávy sa môžu začať tvoriť bublinky – tomu sa hovorí, že káva kvitne. Bubliny spôsobuje CO2, ktoré z kávy uniká po zaliatí vodou (káva degasuje).

Počkajte 30–45 sekúnd a potom kávu zalejte zvyšnými 260 g vody. Začínajte vždy od prostriedku a pomalými krúživými pohybmi sa posúvajte smerom ku krajom drippera. Kávu zalievajte rovnomerne a z rovnakej výšky. Po chvíli môžete dripper uchopiť a krúživým pohybom obsah jemne zamiešať.
V ideálnom prípade by všetka voda mala prejsť kávou medzi 2. a 3. minútou od začiatku zalievania. Ak voda pretiekla výrazne rýchlejšie, skúste nabudúce zjemniť hrubosť mletia. Ak vám naopak káva prekvapkávala veľmi pomaly, zvoľte hrubšie mletie.
Prajeme vám, aby ste si na filtrovanej káve čo najlepšie pochutnali. A nezabúdajte, že nech už zvolíte akúkoľvek metódu prípravy, kávový rituál musí byť vždy príjemným zážitkom!