- stojíme za Ukrajinou!


O káve: Alternatívne metódy prípravy kávy
O káve

Alternatívne metódy prípravy kávy

Dobrú kávu si môžete pripraviť aj doma a nepotrebujete drahé kávovary alebo baristické schopnosti. Na trhu existuje niekoľko cenovo odlišných variantov, ktorými docielite lahodnú kávu.

Základom každej dobrej šálky je samozrejme čerstvo pražená káva. Umlieť si ju môžeme doma ručným mlynčekom. Hrubosť mletia potom závisí od vybraného variantu prípravy.

Všeobecne platí, že kávu zalievame vodou s teplotou približne 93 °C, to je vriaca voda odstáta približne 30 – 40 sekúnd. Na 1 liter vody používame približne 60 g kávy.

Filter, French press, Moka...

Najrozšírenejším spôsobom prípravy je filtrovaná káva. Nejaký čas bola zatracovaná ako prežitok, ale vo svete je populárna a pomaly sa vracia aj do slovenských domácností. Výhodou je, že na prípravu stačí papierový filter, do ktorého dáme mletú kávu a zalejeme horúcou vodou, následne necháme prefiltrovať. Či pôjde o chemex, coffee dripper alebo prekvapkávač na kávu je už na Vašej voľbe.

Ďalšou možnosťou je french press, ktorý je elegantným riešením prípravy a podávania kávy. Mletú kávu zalejeme horúcou vodou a po 3 - 4 minútach sa stlačí lóger ku dnu cez jemné sitko. Káva sa ihneď podáva alebo sa preleje do inej nádoby, aby sa zabránilo jej ďalšiemu lúhovaniu.

Kávu môžeme pripraviť aj pomocou dobre známej Moka kanvičky, kedy vznikajúca para tlačí horúcu vodu cez mletú kávu.

Jednou z tých drahších, za to zaujímavejších metód, je vákuum pot. Z Vašej kuchyne sa stáva doslova laboratórium. Spodný pohár sa naplní horúcou vodou, pod ním sa zapáli plameň a teplom sa voda vytlačí do hornej nádoby. Do tej sa nasype zomletá káva, zdroj tepla sa odstaví a rovnako tak, ako sa voda dostala hore, sa premiestni dole. Teraz už ale vo forme kávy. Vedecký pokus je dokončený a my si môžeme vychutnať výbornú kávu.

Pre tých, ktorí nedajú dopustiť na „turka“, príde možno teraz prekvapenie. Turecká káva nie je káva preliata horúcou vodou s plávajúcimi čiastočkami zrniek. Pravá turecká káva sa pripravuje v džezve. Tú má mnoho ľudí doma, ale málokto ju používa. Príprava je pritom takým malým rituálom. Káva, pomletá na prach, sa nasype do džezvy (môže sa pridať cukor alebo korenie), zaleje sa vodou a nechá sa na plameni trikrát vzkypieť.

Spôsobov, ako si doma za prijateľnú cenu pripraviť čerstvú a lahodnú kávu, je skutočne veľa.

Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.