- stojíme za Ukrajinou!


Druhy kávových nápojov 2 - preslávené špeciality
O káve

Druhy kávových nápojov 2 - preslávené špeciality

Zoznámte sa s preslávenými kávovými nápojmi, ktorých chuť si zamilovali ľudia takmer zo všetkých kútov sveta. Mnohé z nich nájdete aj v nápojových lístkoch svojich obľúbených kaviarní. Tento článok je voľným pokračovaním článku Druhy kávových nápojov – talianske kávy, v ktorom sme sa zamerali na základné kamene talianskych kaviarní, ako sú napríklad espresso a cappuccino, pre ktoré je typická príprava na pákovom kávovare. V tomto článku dostanú priestor nielen nápoje založené na espresse, ale aj kávy pripravované rôznymi alternatívnymi metódami.

Viedenská káva

Možno si hovoríte, že viedenskú kávu netreba dlho predstavovať. Tento veľmi známy nápoj, ktorý má, bohužiaľ, v slovenských končinách väčšinou podobu „klasického turka“ obohateného poriadnym kopcom nekvalitnej šľahačky v spreji, však v sebe skrýva oveľa viac, než mnohí z nás tušia.

Samotné pitie kávy má v Rakúsku pomerne dlhú históriu. Viedenská kávová kultúra je od roku 2011 dokonca na zozname svetového nehmotného dedičstva UNESCO. Prvýkrát sa tento orientálny nápoj dostal do Viedne po neúspešnom obliehaní mesta Turkami, ktorí v zhone opustili svoj vojenský tábor. V rukách víťazov sa medzi vojnovou korisťou ocitla aj káva. Od tohto okamihu už chýbal len malý krôčik na založenie prvej viedenskej kaviarne.

Existuje niekoľko druhov viedenskej kávy, pričom medzi najznámejšie patria rozhodne tie so šľahačkou. Veľmi obľúbený je napríklad Franziskaner (espresso doliaté mliekom a ozdobené šľahačkou), malý alebo veľký Brauner (klasické alebo dvojité espresso, ktoré sa podáva so smotanou v mliekovničke) či Mozart café (dvojité espresso so šľahačkou a pohárom sherry brandy).

Ak si vo Viedni objednáte preslávenú Viennessa Melange, možno vás prekvapí, že vám barista pripraví kávu, ktorá sa takmer nelíši od talianskeho cappuccina.

Viedenskú kávu má väčšina z nás spojenú so štedrou dávkou šľahačky. Tá však na pravej viedenskej káve  nemusí vždy nutne byť.
Viedenskú kávu má väčšina z nás spojenú so štedrou dávkou šľahačky. Tá však na pravej viedenskej káve nemusí vždy nutne byť.

Espresso con panna

Espresso con panna je v podstate obdobou viedenskej kávy po taliansky. Servírovanú kávu zdobí kopček šľahačky, ktorú si v Taliansku väčšinou môžete dopriať k akémukoľvek kávovému nápoju z ponuky – stačí si jednoducho objednať napríklad „Espresso con panna“ alebo „cappuccino con panna“.

Corretto

Teplý taliansky nápoj, ktorý sa pripravuje zmiešaním espressa s malou dávkou alkoholu – to je corretto. Alkohol, najčastejšie grapa, sambuca alebo Baileys, sa spravidla servíruje rovno pridaný do kávy, ale môžete sa stretnúť aj s variantom, kedy vám ho barista prinesie vedľa v pohári. Zákazník sa tak môže rozhodnúť sám, v akom pomere alkohol do kávy pridá. Vždy by sa mal ale držať pravidla „všetkého s mierou“ – alkohol nikdy nesmie upozadiť chuť kávy, ktorá hrá v correte hlavnú úlohu.

Kombinácie kávy a alkoholu sú obľúbené po celom svete. Svoje varianty talianskeho corretta majú nielen Španieli a Francúzi, ale napríklad aj obyvatelia škandinávskych krajín, kde dlhá zima priamo nabáda k príprave tejto „ostrejšej“ špeciality.

Írska káva

Možno nie je náhoda, že aj ďalší známy kávový nápoj obsahujúci alkohol vznikol v krajine s drsnými prírodnými podmienkami a daždivým počasím – v Írsku. Írsku kávu vymyslel Joe Sheridan, barman na írskom letisku Shannon, keď bolo jedného sychravého dňa roku 1942 vinou zlého počasia odložených niekoľko letov. Uviaznutým cestujúcim sa rozhodol pripraviť nápoj, ktorý by ich nielen povzbudil, ale aj zahrial. Do pohára s objemom približne 2-3 dcl nalial 4 cl pravej írskej whisky, pridal cukor, kávu a vrch ozdobil ľahko našľahanou smotanou.

Tajomstvo správne pripravenej írskej kávy tkvie v dokonalom vybalansovaní chuti jednotlivých surovín, kedy sa konzumentovi na jazyku zmieša chladná, jemná šľahačka s horúcou, whisky ochutenou kávou. Pre dlhé zimné večery je tento nápoj doslova ako stvorený; naozaj zahreje, a to nielen pri srdci.

Vietnamská káva

V našom prostredí skôr rarita, ktorú sa však určite oplatí vyskúšať. Jej príprava navyše nie je vôbec zložitá. Základom nápoja býva silnejšia káva, väčšinou robusta, pripravená pomocou vietnamského phin filtra (možno použiť akúkoľvek kávu, napríklad prekvapkávanú alebo z french pressu). Vietnamská káva sa tradične podáva so sladeným kondenzovaným mliekom, ktoré môžete do nápoja pridať samostatne, alebo ho najskôr našľahať so surovým vaječným žĺtkom a škoricou. Ak patríte k milovníkom sladkých káv, tak smelo do toho!

Tradičná príprava vietnamskej kávy z phin filtra.
Tradičná príprava vietnamskej kávy z phin filtra.

Ľadová káva

Leto, kúsky ľadu a horká chuť kávy – táto kombinácia k sebe neodmysliteľne patrí. Priznajme si, kto z nás si aspoň raz nedoprial osviežujúcu ľadovú kávu? Na svete existuje nespočetné množstvo druhov tohto obľúbeného nápoja. S ľahkým zveličením sa dá povedať, že čo kaviareň, to vlastný originálny recept. Poďme si priblížiť tie najznámejšie.

Frappé

Hoci slovo frappé pochádza z francúzštiny, domovinou tohto ľadového nápoja je Grécko. A ako to už býva, rovnako ako mnoho iných úspešných vynálezov aj frappé vzniklo úplnou náhodou. V roku 1957 prezentoval Dimitris Vakondios na medzinárodnom veľtrhu v Solúne letný čokoládový nápoj pre deti, keď zrazu dostal chuť na svoju obľúbenú instantnú kávu. Bohužiaľ si nikde nemohol ohriať vodu, a tak jednoducho improvizoval. Kávu nasypal do šejkra, pridal ľad a studenú vodu – voilà, frappé bolo na svete!

Okrem vyššie zmienených ingrediencií sa niekedy do frappé pridáva aj cukor a mlieko na zjemnenie. Frappé sa takmer bez výnimiek podáva vo vysokom pohári so slamkou, vďaka ktorému sa môžete vyhnúť konzumácii hustej peny, ktorú niektorí považujú za príliš horkú.

Vrchol správne pripraveného frappé zdobí hustá pena.
Vrchol správne pripraveného frappé zdobí hustá pena.

Caffè freddo

Vyhýbate sa instantnej káve oblúkom? Vyskúšajte caffè freddo! Recept na jeho prípravu je podobný ako pri frappé. Základ nápoja však namiesto instantnej kávy tvorí dobre pripravené espresso alebo doppio. Vďaka plnšej kávovej chuti a neporovnateľne vyššej kvalite vstupných surovín to pre nás v súboji s gréckym frappé rozhodne vyhráva na celej čiare.

Caffè freddo je možné pripravovať mnohými spôsobmi (ako espresso freddo, cappuccino freddo a pod.). Keďže freddo znamená v preklade studený, môžete sa v Taliansku niekedy stretnúť s tým, že namiesto klasického nápoja s ľadom dostanete iba vychladené espresso.

Affogato

Affogato je doslova „utopený“ kopček zmrzliny, ktorý sa pomaly rozpúšťa v kvalitnom talianskom espresse.

Cold brew coffee

Od ostatných ľadových káv sa cold brew coffee odlišuje nielen chuťou – máva nižšiu aciditu a plnšie telo – ale aj spôsobom prípravy. Pre cold brew coffee je totiž typická extrakcia kávy pri nízkych teplotách. Káva, ktorej potrebujeme v pomere k vode oveľa väčšie množstvo ako napr. pri espresse, sa dlhší čas (ideálne 17 aj viac hodín) maceruje v studenej vode. Na tento spôsob prípravy sa skôr hodia ovocné africké kávy.

Cold brew coffee je tiež základom pre tzv. nitro coffee – ľadovú kávu sýtenú dusíkom, ktorá sa stala v posledných rokoch nesmierne populárnou. Vďaka dusíku získava nápoj nádhernú textúru s lavínovým efektom a príjemnú, sladkastú chuť.

Tejto letnej ľadovej pecke sme venovali rovno celý článok. Viac informácií nájdete v článku o cold brew coffee, vrátane receptu a podrobného návodu na prípravu.

Pre nitro coffee je typický nádherný lavínový efekt.
Pre nitro coffee je typický nádherný lavínový efekt.

Existuje samozrejme mnoho ďalších druhov káv, na ktoré sa v tomto článku nedostalo. Káva je jednoducho nápojom neobmedzených možností. Že už sa vám zbiehajú sliny? Pripravte si niektorú z vyššie spomínaných káv aj u vás doma. Väčšinou je to veľmi jednoduché!

Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.