- stojíme za Ukrajinou!


Druhy kávových nápojov - talianske kávy
O káve

Druhy kávových nápojov - talianske kávy

Existuje mnoho druhov kávových nápojov. Ako si však vybrať ten, ktorý vám bude naozaj chutiť? V tomto článku vám predstavíme základné talianske kávy a postup, ako si tieto špeciality môžete pripraviť aj u vás doma.

Espresso

Základný kameň talianskych kaviarní. Nie je veľké ani malé – espresso vždy bolo, je a bude iba a jedine espresso. Ak by sme ho predsa len museli označiť nejakým prídavným menom, vybrali by sme prívlastok rýchle. Na hodinové rozjímanie v kaviarni sa totiž určite nehodí. Zmyslom espressa je naopak rýchla objednávka, rýchla príprava a rýchla konzumácia.

Ak si objednáte espresso, mali by ste dostať silný, koncentrovaný nápoj s objemom 30 ml naservírovaný v o niečo väčšej šálke (60–90 ml). Alfou a Omegou prípravy espressa je nepochybne kvalitná čerstvo mletá káva (približne 7–9 g). Pôsobením vody s teplotou 88–93 °C a tlaku 9 barov z nej potom vyextrahujeme to najlepšie, pre čo bola vypestovaná – krásne voňajúcu a chutnú tekutinu ozdobenú orieškovou cremou.

A ešte niečo. Hoci sa to môže na prvý pohľad zdať – a často je to tiež mylne uvádzané – názov espresso nepochádza od slova express. V skutočnosti je espresso skôr niečo ako „káva na vyžiadanie“.

Espresso
Pravé talianske espresso s hustou orieškovou cremou.
Pravé talianske espresso s hustou orieškovou cremou.

Espresso Doppio

Dvojnásobná radosť z espressa – to je espresso doppio. Ide o dvojitú dávku (double shot) klasického espressa. Na jeho prípravu potrebujete 14 až 18 g mletej kávy, z ktorej pripravíte nápoj s objemom 60 ml.

Ristretto

Základ prípravy ristretta je rovnaký ako pri espresse, ale s tým rozdielom, že výsledný objem nápoja vo vašej šálke bude menší, a to iba 20 ml.

Existujú dva spôsoby, ako pripraviť ristretto. Môžeme buď skrátiť čas extrakcie, alebo nastaviť jemnejšiu hrubosť mletia. V druhom prípade pretečie filtrom s kávou menšie množstvo vody. Vo väčšine kaviarní sa však stretnete s prvým variantom, pretože tu nie je dosť času na to hrubosť mletia neustále prenastavovať Či už zvolíme prvý alebo druhý spôsob, bude mať ristretto intenzívnejšiu, silnejšiu chuť ako espresso a bude aj o niečo menej horké.

Túto skrátenú verziu espressa pochádzajúcu zo Sicílie milujú predovšetkým obyvatelia krajín s horúcou klímou. V Taliansku patrí dokonca medzi najobľúbenejšie kávové nápoje.

Piccolo

Objednať si piccolo je rovnaké ako poslať Marušku v zime pre jahody. Ani snaživý pikolík vám ho neobstará – piccolo totiž neexistuje.

Espresso lungo a americano

Ak milujete čiernu kávu, ale nevyhľadávate príliš intenzívnu chuť, budú pre vás tieto nápoje, lungo aj americano, ideálnou voľbou. Oba sú predĺženou verziou espressa, ktoré je jednoducho doliaté horúcou vodou.

Množstvo mletej kávy potrebnej na prípravu zostáva rovnaké ako pri espresse, teda 7–9 g. Zatiaľ čo v prípade lunga dolievame espresso vodou štandardne 1:1, u americana môže byť pomer espressa a vody až 1:5. Vodu vždy dolievajte čerstvú – z kanvičky či iného zdroja. Nikdy ju nedopĺňajte predĺžením extrakcie cez páku. Takto pripravený nápoj je nielen extrémne horký, až nepožívateľný, ale aj plný veľkého množstva škodlivých látok pochádzajúcich zo spálenej kávy.

Lungo znamená v taliančine dlhý, jeho názov teda netreba podrobne vysvetľovať. Kde sa však medzi talianskymi kávami vzalo americano? Americano alebo americká káva vzniklo v období druhej svetovej vojny. Názov je vlastne akýmsi výsmechom Talianov americkým vojakom, pre ktorých bolo tradičné talianske espresso také silné, že si ho museli riediť veľkým množstvom vody.

Espresso macchiato

Espresso s kvapôčkou mliečnej peny a názvom, pri vyslovovaní ktorého sa ľudia občas pekne zapotia. Vyslovuje sa totiž „makjato“ a nie „machiáto“. Kedysi sa pripravovalo ako klasické espresso, do ktorého cremy barista položil lyžičkou malé množstvo našľahanej mliečnej peny. Dnes sa skôr podobá malému cappuccinu a často ho zdobia aj pekné latte art motívy.

Espresso macchiato
Espresso macchiato pripomína malé cappuccino.
Espresso macchiato pripomína malé cappuccino.

Cappuccino

Lahodné spojenie espressa, mlieka a mliečnej peny – to robí z cappuccina jeden z najobľúbenejších kávových nápojov po celom svete. Svojím objemom 150–180 ml patrí k stredne veľkým kávam. Základ cappuccina tvorí 30ml espresso doplnené našľahaným mliekom, ktoré sa predtým skladalo z dvoch jasne oddelených vrstiev – teplého mlieka a približne 2 cm vysokej peny. Avšak vďaka stále sa zlepšujúcim technologickým možnostiam dnešných kávovarov prichádzajú na scénu aj nové receptúry. Preto sa dnes stretnete skôr s cappuccínom s tzv. mikropenou, ktorá je viac previazaná s mliekom, vyniká jemnou zamatovou štruktúrou a príjemnou smotanovou chuťou. Šikovný barista navyše vykúzli cappuccino nielen skvelej chuti, ale ozdobí ho aj nejakým umeleckým dielom v podobe latte art.

Dokonalé spojenie espressa a našľahaného mlieka – to je cappuccino.
Dokonalé spojenie espressa a našľahaného mlieka – to je cappuccino.

Caffè latte

Najväčší z talianskych kávových nápojov s objemom 250–300 ml, v ktorom hrá hlavnú úlohu mlieko. Oproti cappuccinu sa líši podielom mliečnej mikropeny a podáva sa vo väčšej šálke. Základom caffè latte sú dve vrstvy – dobre pripravené espresso (30 ml) a naozaj štedré množstvo našľahaného mlieka, ktoré sa prilieva do šálky ku káve. V Taliansku si určite neobjednávajte len „latté“. Pravdepodobne by ste dostali iba pohár samotného mlieka.

Latte macchiato

Na rozdiel od caffè latté sa latte macchiato skladá z troch pohľadom jasne oddeliteľných vrstiev, ktoré docielime odlišným spôsobom prípravy. Rovnako ako u predchádzajúcich káv je aj u latte macchiata základom kvalitné espresso. Teraz však postup otočíme. Vysoký číry pohár najskôr naplníme našľahaným mliekom a chvíľu počkáme, kým sa na vrchu oddelí mliečna pena. Až potom pomaly prilejeme espresso. Výsledok skutočne stojí za to – vzniknú tri nádherne oddelené vrstvy mlieka, kávy a mliečnej peny.

Latte macchiato má na rozdiel od caffè latte vždy tri jasne oddelené vrstvy.
Latte macchiato má na rozdiel od caffè latte vždy tri jasne oddelené vrstvy.

Flat white

Komu nestačí mliečna káva iba s jedným espressom, môže si objednať flat white alebo austrálske cappuccino. Jeho základom je totiž doppio (dvojité espresso) doliaté našľahaným mliekom s mikropenou. Celkový objem je podobný ako u cappuccina. Flat white má výraznú kávovú chuť a je priamo stvorený na skúšanie najrôznejších latte art motívov.

Flat white je ideálna káva na tvorenie najrôznejších latte art motívov.
Flat white ideálna káva na tvorenie najrôznejších latte art motívov.

Mocha a mochaccino

Mocha je v podstate čokoládou ochutený variant caffè latte. Medzi pravými milovníkmi talianskej kávy však nie je príliš obľúbená, pretože chuť kávy doslova prebije výrazná čokoláda. A priznajme si, kvalitnú a dobre pripravenú kávu predsa netreba dochucovať.

Pamätajte, že aj konkrétne druhy kávových nápojov sa od seba môžu nepatrne líšiť – veľkú úlohu vždy zohrávajú postupy každej kaviarne, miestne tradície alebo tajná receptúra šikovného baristu. Základ nápoja by ale mal vždy zostať rovnaký.

Ak sa chcete zoznámiť s ďalšími známymi aj menej známymi druhmi káv, na ktoré môžete v kaviarňach naraziť, pozrite sa na článok Druhy kávových nápojov 2 – preslávené špeciality.

Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.