
Utláčadlá (tamper) strana 1 z 55

Kategórie
Filtrovanie
Celkom 1095 produktov
Utláčadlá (tamper)
Základnou pomôckou každého baristu je kvalitné utláčadlo na kávu, ktorému sa tiež hovorí tamper. Barista namelie čerstvú kávu do páky a potom ju musí rovnomerne a správne utlačiť. A to je presne ten okamih, kedy prichádza na rad utláčadlo - tamper.
Aby utláčanie kávy mohlo prebehnúť čo najlepšie, musí základňa utláčadla, ktorá dosadá na kávu, presne utlačiť celú plochu kávy. Najdôležitejším parametrom, ktorému tak musíme venovať pozornosť, je priemer základne utláčadla.
Najbežnejší profesionálny rozmer filtrov zodpovedá základni s priemerom 58 mm. Niektoré filtre ale umožňujú utláčať priemerom základne až 58,55 mm. Na prípravu jednej kávy je zase možné voliť filter UNI 7/9 g, ktorý je nutné utláčať základňou 41 mm. V našom sortimente teda nájdete nielen značkové utláčadlá, ale aj naše vlastné BUNA CAFÉ utláčadlá, ktoré sú rýdzo českej výroby a vďaka tomu môžeme ponúknuť širokú škálu priemerov základní od 41 do 58,55 mm .
Základňa utláčadla sa ešte vyrába v plochom a konvexnom prevedení. My odporúčame štandardnú plochú základňu, ktorá sa používa najviac. Niektorým baristom sa ale lepšie pracuje s konvexnou základňou, pre tých máme v ponuke aj tento tvar.
Ďalej je možné vyberať matnú alebo lesklú základňu. Matná základňa má povrch priamo zo sústruhu bez dodatočnej povrchovej úpravy. Tieto matné základne ďalej leštíme a finálna povrchová úprava je potom zrkadlový lesk, na ktorom káva menej priľne.
Ďalšou časťou utláčadla je rukoväť, ktorá je k dispozícii v kovovom alebo drevenom prevedení a s povrchovou úpravou olej, lak alebo elox.
Odporúčame teda najskôr správne vybrať základňu a potom podľa preferencií doladiť dizajn rukoväte utláčadla.
Pred utláčaním kávy môžeme ešte zarovnať povrch pomocou zarovnávača kávy, ktorému sa tiež hovorí coffee distribútor. Vďaka zarovnaniu kávy pred samotným utláčaním docielime ešte rovnomernejšie utlačenie.