Ako vybrať správnu šálku na kávu
Príprava espressa je rituál. Čerstvo pražená káva a spoľahlivé baristické príslušenstvo, ako je kávovar alebo mlynček, sú samozrejmosťou. O finálnom výsledku ale rozhodujú aj ďalšie, na prvý pohľad oveľa menšie detaily – napríklad správne zvolená šálka na kávu. Možno si teraz hovoríte: „Šálka alebo nešálka, hrnček či pohár, veď hlavný je obsah!“ To je síce pravda, ale aj zdanlivo obyčajné veci ako šálky majú úplne zásadný vplyv na teplotu, vôňu a chuť nápoja. Určujú dokonca aj to, ako bude vyzerať crema, bez ktorej by espresso hádam ani nebolo espressom.
Ponuka kávového riadu je dnes naozaj široká. Šálky na espresso a ďalšie talianske kávy vyberáme podľa veľkosti, tvaru a materiálu. Pripravená káva navyše musí lahodiť nielen našim chuťovým bunkám, ale aj oku, a preto dôležitú úlohu zohrá aj dizajn.
Než sa vrhneme na konkrétne vlastnosti šálok, je dobré si pripomenúť parametre a pravidlá servírovania jednotlivých kávových nápojov. Pokiaľ s kávou ešte len začínate a v talianskych kávach sa zatiaľ príliš neorientujete, najskôr vám odporúčame mrknúť sa na článok Druhy kávových nápojov – talianske kávy, nech v tom máte poriadne jasno.
Najčastejšie materiály a ich pre a proti
Materiál, z ktorého sú šálky na kávu vyrobené, musí byť samozrejme zdravotne nezávadný. Ovplyvní nielen chuť a arómu nápoja, ale aj dobu, počas ktorej si káva uchová správnu teplotu. Dôležitá je tiež jednoduchá údržba a umývanie. Nikto predsa nechce tráviť pol dňa drhnutím síce krásneho, ale tvarom úplne nepraktického hrnčeka.
Porcelán
Jasná voľba skúsených baristov. Hrubostenný porcelán je tradičným a najobľúbenejším materiálom na servírovanie kávy; v talianskych kaviarňach platí za štandard, ba dokonca za povinnosť. Porcelánové šálky majú samé pozitíva. Rýchlo sa nahrievajú, dobre držia teplo a zaisťujú pomalšie vychladnutie nápoja. Sú tiež odolné, vhodné na každodenné používanie – osvedčia sa preto nielen doma, ale aj v kaviarňach, kde je kávový riad často vystavený nešetrnej manipulácii, či už zo strany baristov alebo zákazníkov. Šálky z porcelánu je tiež možné väčšinou umývať v umývačke riadu. Ľahko sa skladujú a navyše luxusne vyzerajú. K dostaniu sú dnes v obrovskom množstve farieb, tvarov i veľkostí, takže si vyberie naozaj každý.
Nevýhodou niekedy môže byť ich vyššia obstarávacia cena, ktorou sa však vzhľadom ku kvalite a vlastnostiam porcelánu oplatí investovať. A to najmä, ak už má človek doma dobrý kávovar a mlynček, u ktorých sa obstarávacie náklady pohybujú oveľa vyššie. V takom prípade by totiž bola naozaj škoda pokaziť si kávu nevhodnou šálkou.
Pre nás sú porcelánové šálky jasná jednotka nielen na espresso, ale aj na väčšie talianske kávy, ako sú cappuccino alebo flat white. Na našom e-shope ich nájdete v rôznych veľkostiach i farebných variantoch, od bielej cez červenú, žltú alebo modrú až po elegantnú matne čiernu.
Sklo
Sklenené šálky a poháre na kávu sa tešia čím ďalej tým väčšej popularite. Aby aj nie, keď v nich káva tak nádherne vyzerá. Niektoré druhy káv, ako sú napríklad caffè latte, latte macchiato alebo viedenská, írska a vietnamská káva, sa dokonca primárne podávajú v skle. Sklo je totiž ako stvorené práve pre mliečne špeciality, kde nám umožní pozorovať kontrast medzi jednotlivými vrstvami nápoja.
Sklenené šálky majú perfektnú teplotnú vodivosť a rýchlo sa nahrievajú. Sú ale krehkejšie ako porcelánové šálky, preto vždy odporúčame vyberať tie hrubostenné, ktoré sú odolnejšie proti prudkým zmenám teploty a prípadnému prasknutiu. Tiež menej izolujú, takže vás niekedy môžu páliť do ruky. Tomu sa dá predísť výberom šálky s uškom alebo pohára z dvojstenného skla.
Keramika
Keramické šálky na kávu krásne vyzerajú, nevadí im náhla zmena teploty a dostať ich v mnohých rôznych farbách i tvaroch. Oproti porcelánovým šálkam sú však krehkejšie a tepelne nestabilné, takže v nich káva rýchlejšie vychladne. Navyše sú porézne, preto je lepšie vyberať iba tie glazované, ktoré kvapaline nedovolia vzlínať. Výhodou keramických šálok je široký výber a cenová dostupnosť.
Papier
S papierovými šálkami a téglikami sa najčastejšie stretávame pri stánkoch a kaviarňach, ktoré ponúkajú kávu so sebou. Ich nevýhodou je takmer nulová tepelná izolácia a krátka životnosť; skoro vždy sú určené na jedno použitie. Doby najväčšej slávy majú našťastie už dávno za sebou a od ich používania sa pomaly, ale iste upúšťa.
Máte radi kávu so sebou, ale nechcete sa podieľať na produkcii ďalšieho zbytočného odpadu? Vyskúšajte trvanlivé cestovné hrnčeky od Ecoffee Cup, ktoré sú plnohodnotnou náhradou za jednorazové papierové tégliky.
Správny tvar je predpokladom úspechu
Nielen kvalita materiálu, ale aj tvar šálky ovplyvní zážitok z kávy. Na espresso sa najlepšie hodia šálky kónické, ktoré sa smerom nahor rozširujú. Dno aj steny by mali byť zaoblené, aby umožnili čo najplynulejšie stekanie kávy. Tá potom v šálke vytvorí vír a vďaka tomu aj krásne hustú neporušenú cremu. Ako sa navyše tekutina pohybuje, tak lepšie rozvinie svoju chuť a vôňu. Talianska káva v kónických šálkach nádherne vyzerá a dobre sa servíruje.
Či už vyberáte šálku na espresso, cappuccino alebo caffè latte, venujte vždy pozornosť jeho rozmerom. Svojou výškou sa totiž musí zmestiť pod hlavu kávovaru aj s nasadeným portafilterom. Pri espresse je niekedy nutné šálku naopak nadvihnúť, aby káva pri extrakcii nestekala z príliš veľkej výšky, čo by mohlo zapríčiniť vznik nevzhľadných striekancov na stenách šálky a porušiť celistvosť cremy. Na to sa skvele hodí mriežka pod šálky.
Ak na prípravu kávy používate páku s dvojvýpusťou, je dobré myslieť aj na šírku šálky, ktorá by mala byť väčšia ako vzdialenosť medzi výpusťami. Na cappuccino a caffè latte sa všeobecne hodia široké šálky, ktoré poskytujú dostatok priestoru pre mliečnu penu a latte art. Espresso vyžaduje šálku užšiu a vyššiu, aby sa maximálne predĺžila doba, kedy nápoj vydrží krásne teplý a aromatický.
Základné druhy káv a veľkosti šálok
Espresso je malá, koncentrovaná talianska káva so silnou chuťou. Jej podstatou je rýchla príprava a rýchla konzumácia. Tomu zodpovedá aj jej skromný objem 25–30 ml. Vždy sa však servíruje v o niečo väčšej šálke. Správna šálka na espresso by mala mať objem 60–90 ml. Dvojité espresso alebo espresso doppio má objem dvojnásobný a servíruje sa do šálky s veľkosťou okolo 100 ml.
Šálky na cappuccino a flat white musia poskytovať dostatok priestoru pre poriadnu porciu mlieka a našľahanej mliečnej peny. Širšie šálky tiež uľahčujú tvorbu obľúbeného latte art, pre ktoré sú tieto mliečne špeciality doslova ako stvorené. Ideálny objem šálky na cappuccino je 150–190 ml.
Caffè latte aj latte macchiato sa najčastejšie podávajú vo vyšších hrubostenných pohároch, v ktorých nádherne vynikne vrstvenie nápoja. Dajú sa ale servírovať aj do klasických kónických šálok. Ide o najväčšie talianske kávy, pre ktoré vyberajte šálky s objemom 250–300 ml.
Servírujte kávu ako profesionálni baristi
Na záver nesmieme zabudnúť ani na podšálky, bez ktorých by servírovanie talianskej kávy nemalo ten správny štýl. Veľkosti nápoja a šálky by mala zodpovedať aj veľkosť kávovej lyžičky, ktorá prezentáciu kávy dotiahne k úplnej dokonalosti.
Pred samotnou prípravou kávy nezabudnite šálku nahriať, aby kávu zbytočne neochladzoval. Buď ho prepláchnite horúcou vodou, ktorú upustíte z kávovaru, alebo šálky najlepšie skladujte priamo na kávovare, ak je na to prispôsobený. Profesionáli servírujú kávu iba a jedine do nahriatej šálky. Inšpirujte sa a tento krok nikdy nevynechávajte!
Ako si vybrať správnu šálku na kávu podľa tvaru, materiálu a veľkosti už viete. Teraz už záleží len a len na vás, do akej farby a designu sa zamilujete.