Ethiopia, Uraga, RL55, 6x500g

Vlastná pražiareň

Vždy čerstvo upražená

Najbližšie praženie: 09. 10. 2025 o 10:00

Predpokladaná expedícia: 09. 10. 2025

Kávu pre vás štandardne pražíme každý pondelok a expedujeme nasledujúci utorok.

BUNA CAFÉ

Ethiopia, Uraga, RL55, 6x500g

  • novinka
152,28 €
137,04 €
-10 %
115,16 € bez DPH
  • nasledujúce praženie 09. 10. 2025 o 10:00
  • doprava zadarmo

Fantastická naturálne spracovaná káva z Etiópie, ktorá vaše chuťové poháriky očarí sladkou chuťou s tónmi kompótovaných jahôd, zrelého manga a pravej vanilky.

Stredne svetlý stupeň praženia RL55 praje vyváženej horkosti aj acidite, a pritom dáva krásne vyniknúť bohatej autentickej chuti zŕn. Káva je upražená na tzv. omni roast, takže ju môžeme odporučiť ako na skvelé ovocné espresso, tak aj na filter.

Táto etiópska arabika dosiahla vysoké hodnotenie 86,5 bodu na stupnici definovanej SCA, takže sa správne označuje ako VÝBEROVÁ KÁVA.

Unikátna kávová oblasť Guji v regióne Oromia, odkiaľ tieto zrná pochádzajú, je považovaná za kolísku kávy a je preslávená produkciou zŕn vynikajúcej kvality. Región je pokrytý lesom a kávovníky rastú vo veľmi vysokej nadmorskej výške 2000-2350 m. Tunajšia pôda, často s prímesou vulkanických minerálov, je veľmi bohatá na živiny. To v kombinácii s priaznivou klímou a dostatočným množstvom zrážok robí toto miesto ideálnym pre pestovanie arabiky, ktorá vyžaduje náročnejšiu starostlivosť ako robusta.

Oblasť obrába približne 500 drobných farmárskych rodín, ktoré väčšinou vlastnia 1–2 hektáre pôdy odovzdávané z generácie na generáciu. Najväčšiu časť kávovníkov tvoria mladé odolné rastliny s dobrou plodnosťou. Hlavný zber prebieha od novembra do februára. Po odtrhnutí farmári odnášajú kávu do miestnej spracovateľskej stanice Haro Wachu, ktorú prevádzkuje spoločnosť Tracon. Zrná tejto kávy sú spracované naturálnou metódou. V stanici sa venujú aj experimentálnym metódam, ale najviac prevažuje spracovanie spôsobom washed.

  • Druh kávy: Coffea Arabica
  • Stupeň praženia: 55 (stredný stupeň)
  • Odporúčaná príprava: espresso, moka, french press, filter

Odporúčaná príprava espressa (single espresso):

  • Vstup: 9 g mletej kávy (ideálne sitko s utláčaním 41 mm)
  • Výstup: 22 g (25 ml)
  • Čas: 28 sekúnd
  • Teplota: 92 °C
  • Tlak: 8 barov (v prípade možnosti regulácie tlaku odporúčame pozvoľné zvyšovanie tlaku do 10. sekundy)
  • Chuťový profil: Plné telo s tónmi kompótovaných jahôd, zrelého manga a pravej vanilky. Príjemne vyvážená ovocná acidita s ľahkou horkosťou.
  • región/oblasť: Guji, Uraga (región Oromia), Etiópia
  • farma/farmár: spoločenstvo drobných farmárov
  • odroda: Heirloom
  • spracovanie: Natural
  • nadmorská výška: 2000-2350 m
  • zber: november - február

Stupnica praženia BUNA CAFÉ

Značka
BUNA CAFÉ
Druh kávy
arabika

Máte otázku ohľadom tohto produktu?

Oldřich Smítal

Zavolajte Oldřichovi Alebo zavolajte Oldřichovi +421 277 270 700

Alebo mu napíšte Napíšte

Čriepky zo života bunacafe
Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.