O káve: Príslušenstvo na prípravu espressa
O káve

Príslušenstvo na prípravu espressa

Správne espresso získame iba vtedy, ak bude stáť na 4 pilieroch - vyškolená obsluha, spôsobilý kávovar, spôsobilý mlynček, kvalitná káva. Kvalitnú a čerstvú kávu môžeme hľadať v niektorej z lokálnych pražiarní. A ten, kto chce espresso variť, môže navštíviť nejaký kurz alebo sa všetko dozvedieť aj sám. Potom už teda zostáva „iba“ zvoliť správny kávovar a mlynček.

Aké príslušenstvo zvoliť?

Rozhodne to, bohužiaľ, nie sú kávovary z televíznych reklám za 3 alebo 4 tisíc - tie sú možno dizajnovým doplnkom domácnosti, ale espresso kávovary to nie sú. Sú skôr výdajníkom zafarbenej vody s príchuťou kávy, ale nespĺňajú technické špecifikácie, ktoré by umožnili pripraviť správne espresso. Namiesto týchto doplnkov by sme skôr odporučili French press, Moka kanvičku alebo akúkoľvek inú alternatívnu metódu, ktorá bude podstatne lacnejšia a chutnejšia.

Kávovar, ktorý dokáže espresso pripraviť, je možné pri súčasnej situácii na trhu s kávovarmi zaobstarať už približne od 8 tisíc.

Ako aspoň čiastočne poznáte, že Vám obchodník ponúka vhodný kávovar?

Jedny z najdôležitejších parametrov sú tlak a tepelná stabilita. Ten, kto Vám kávovar ponúka, musí vysvetliť, ako daný kávovar docieli to, že na výstupe bude mať stále 9 barov (má kávovar pretlakový ventil?, je tlak presne regulovaný čerpadlom?). Väčšinou predajcovia uvádzajú tlak čerpadla 15 barov, čo je veľmi zavádzajúca a nič nehovoriaca informácia – tieto kávovary sú spravidla veľmi nevyhovujúce. Potom musí vysvetliť, ako kávovar zaisťuje tepelnú stabilitu, aby teplota na prípravu espressa bola optimálna (objem bojlera – má vôbec kávovar bojler alebo len thermoblock?, termostat?, PID reguláciu?).

Veľmi dôležitý a často zabúdaný je mlynček na kávu, ktorý sa môže cenovo pohybovať v rovnakých reláciách, ako lacnejšie kávovary – je ale veľmi dôležitý. Nesmie kávu spáliť, musí vedieť mlieť kávu na konštantnú hrubosť a hlavne musí vedieť mlieť na hrubosť pre espresso – u niektorých lacnejších mlynčekov je možné zistiť, že pre dodržanie parametrov espressa je potrebná jemnejšia hrubosť, ale daný mlynček to už nedokáže. Problematika mlynčeka sa teda nesmie podceniť, inak môžete byť z výsledku veľmi sklamaní.

V prípade, že budete chcieť podrobnejšie informácie ku kávovarom a mlynčekom, neváhajte nás, prosím, kedykoľvek kontaktovať.

Čriepky zo života bunacafe
Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.